Karabach-konfliktens förnyande

Maragha

Den 10 april 1992 anfölls den armeniska byn Maragha av den azeriska armén. Rapporter från Human Rights Watch i Helsingfors har återskapat händelseförloppet utifrån ögonvittnens rapporter. De armeniska styrkorna försökte försvara byn, men tvingades snart till reträtt och övergav byn med dess invånare som i huvudsak bestod av åldringar och rörelsehindrade som inte kunde evakueras utan tvingades ta skydd i källare och skyddsrum. Dock lyckas de armeniska styrkorna att återta byn dagen därpå, den 11 april. När man gick in i byn påträffade man flera döda kroppar av byns invånare, många lemlästade och svårt skadade där bland andra ögonen saknades eller huvuden var avhuggna. Medan den armeniska sidan hävdar att så många som 100 invånare hade dödats så har Human Rights Watch angett siffran 43 döda och uppemot 50 kidnappade i sin officiella rapport om massakern.[81] I en rapport 1993 nämner Amnesty International siffran 45 döda.[82] Motiven till massakern förblir okända, men många menar att attacken var en hämndaktion för händelserna i Khojali, två månader tidigare samma år.

En sak som bör anmärkas är att, medan det finns motstridiga uppgifter om händelserna i Khojali och den armeniska sidan bestämt avvisar den azeriska versionen om det som hände i Khojali så kan man inte säga samma sak om händelserna i Maragha. De armeniska anklagelserna samt rapporterna från Human Watch och Amnesty har inte dementerats eller ifrågasatts på samma sätt som händelserna i Khojali.

Noter

81) Rachel Denber och Robert K. Goldman, Bloodshed in the Caucasus: escalation of the armed conflict in Nagorno Karabakh, New York: Helsinki Watch, 1992.
82) Amnesty International, Country Dossier List 1993 Europe, DOC 32/04/94, Country Dossier List, 1993